Twents design op de Dutch Design Week in Eindhoven

Ontwerper Maddy Ekkelkamp behaalde afgelopen jaar haar diploma aan Willem de Kooning academie met haar afstudeerproject ‘Biometric Couture’. Het project is te zien in het Klokgebouw op de Dutch Design Week in Eindhoven van zaterdag 20 oktober tot met zondag 28 oktober.

Voor haar studie was Maddy de afgelopen vier jaar woonachtig in Rotterdam. Een groot contrast met Twente is toch wel de anonimiteit dat het leven in de randstad met zich meebrengt. Mensen in de metro, in de supermarkt of zelfs in je eigen straat zijn onbekenden. Dit in tegenstelling tot de digitale wereld, waar we binnen enkele zoektermen op Google of Facebook al snel veel over elkaar te weten komen.

Biometric Couture is een digitaal kledingconcept dat de grens tussen online en offline laat verdwijnen. Wanneer de kleding gescand wordt verschijnt er door middel van augmented reality een digitale laag, waarover de drager auteur is. Deze laag mag worden ingevuld zoals de drager dit wenst en kan oneindig worden geüpdatet. Het biedt de mogelijkheid om meer over jezelf te vertellen en meer over de mensen om je heen te ontdekken. Misschien blijkt die vreemdeling in de trein dezelfde hobby’s te hebben, je ideale collega te zijn, of dezelfde mening te delen.

Biometric Couture biedt naast het sociale aspect mogelijkheden voor onder andere retail. Het project won afgelopen jaar een retail-innovatie prijs en was enkele weken geleden te zien in het World Trade Center in Rotterdam.

Maddy keerde na het afronden van haar studie terug naar Twente en is momenteel werkzaam bij strategisch ontwerpbureau INC in Reutum. Hier organiseert ze samen met haar collega’s een inspiratie tour naar de Dutch Design week.

Samen met Maddy de Dutch Design Week bezoeken? Dat kan op donderdag 25 oktober, kijk voor meer info op de website van INC (www.ontwerpbureauinc.nl).

MaddyEkkelkamp

 

Maddy Ekkelkamp