Kunstenares Bianca Leusink lanceert najaarslijn tijdens ‘culi-fashion show’

Artistieke mode van Twentse bodem

HAAKSBERGEN – Nee, er komt geen catwalk. Het is namelijk juist de bedoeling dat de modellen tussen de tafeltjes door lopen. “Het is een hele stijlvolle locatie, maar het moet er vooral lekker informeel aan toegaan. Met een Twentse twist zeg maar”, aldus Bianca Leusink.

De Haaksbergse kunstenares presenteert woensdag 13 december de wintercollectie van haar artistieke mode. Dat doet ze op niet-alledaagse wijze tijdens een zogenoemde culi-fashion show. Plaats van handeling: restaurant De Blanckenborgh in haar woonplaats Haaksbergen. Het opvallende van haar mode is dat die vrijwel geheel van Twentse bodem is.

De kunstenares lanceerde deze zomer haar eigen kledinglijn. Veelkleurige jurkjes, maar ook allerhande accessoires. Mode die stuk voor stuk uit kunstwerken bestaat. “Het was bedoeld om te kijken of er animo voor bestond. Maar het liep boven verwachting.”

Reden om deze herfst met een herfst- en wintercollectie te komen. “In de zomer waren het vooral zonnige fellere kleurtjes, voor het najaar heb ik gekozen voor ‘golden kleuren’: warme herfstkleurtjes. Waarbij alles overigens in een gelimiteerde oplage wordt gemaakt.”

En die najaarscollectie brengt ze op een in het oog springende manier onder de aandacht. “We noemen het een culinair fashion event. Het wordt een ladies only-avond. De dames worden op ludieke wijze gastvrij welkom geheten en krijgen na een welkomstdrankje en een amuse een vier gangen diner voorgeschoteld, met drie bijpassende wijnen. Een artistiek arrangement dat speciaal voor deze avond wordt samengesteld door chef-kok Brian Raamsteeboers. Aanmelden kan via de website van De Blanckenborgh.”

Hoe luxe de locatie ook moge zijn, het moet er volgens Bianca Leusink vooral heel laagdrempelig aan toe gaan. “Met modellen dus die gewoon door het restaurant lopen. En wie dat wil, mag aan de stofjes voelen.”

De Haaksbergse, die overigens in De Blanckenborgh een doorlopende expositie heeft, timmert intussen twintig jaar aan de weg als professioneel kunstenares en heeft sinds tien jaar een eigen galerie in Ootmarsum. Ze had voor haar mode kunnen kiezen voor de goedkoopste variant, maar wilde per se een Twents product. “Behalve online via mijn website is de kleding ook verkrijgbaar in mijn eigen galerie. We hadden de kleding goedkoper uit het Verre Oosten kunnen halen, maar ik vind het juist mooi dat de stof – afkomstig overigens uit Eindhoven – in elkaar wordt gezet in een werkatelier op slechts zes kilometer van Ootmarsum. Waar mensen werken met, zoals dat heet, een beperking tot de arbeidsmarkt. Daarmee is het helemaal een kledinglijn geworden van mijn geboortegrond. Of oale groond, zoals we dat hier in Twente zeggen.”

Waar ze met haar kledinglijn vooral op mikt, is vrouwen die op zoek zijn naar niet-alledaagse mode. Waarbij de diverse kledingstukken kunstwerken op zich zijn. “Desgewenst kan het op maat worden gemaakt. Extra groot, extra klein.

En omdat ieder kledingstuk gemaakt is van een ander soort stof – bedrukt met kunst – is geen enkel exemplaar hetzelfde: ieder jurkje of iedere jas of accessoire is zodoende uniek. Vooral bedoeld voor vrouwen die het aandurven om niet achter de geijkte mode aan te lopen, maar kleurig door het leven willen stappen.”

Ursula Alferink van De Blanckenborgh: “En het aardige is dat Bianca alle kledingstukken signeert. Haha, bij de jurkjes bijvoorbeeld is haar terug te vinden op de billen.”